„A vota sau a nu vota?” – Generația (VOT) care caută schimbarea într-un drept fundamental

ARTICOLUL 36

(1) Cetăţenii au drept de vot de la vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv

Constituția României

De cele mai multe ori, votul este, în viziunea tinerilor, un subiect extrem de complicat și de lăsat pe seama adulților. Însă, nu realizăm că, odată cu împlinirea vârstei de 18 ani, suntem deja adulți la rândul nostru.

Votul, drept garantat prin Constituție, devine o obligație morală, atunci când înțelegem cu adevărat importanța lui.

Nu am crezut niciodată că voi scrie un articol atât de serios (cel puțin nu în viitorul apropiat), însă am realizat că a lua inițiativa înseamnă enorm pentru societatea de mâine. Asta m-au învățat Cristi Drăgan și Tushar Advani, fondatorii proiectului Generația VOT, care au înțeles importanța votului și încercă să-i facă și pe ceilalți să vadă asta. Au reușit să strângă 450 de ambasadori, toți tineri și cu dorința de a aduce schimbarea despre care tot vorbim, care promovează votul pe rețelele sociale (Facebook și Instagram) în cel mai cool mod cu putință.

I-am cunoscut pe Cristi și pe Tushar la filmările pentru Jurnalul Votantului, o serie de 6 filmulețe scurte prin care mai mulți tineri și-au exprimat părerea despre vot, încurajându-i pe restul să meargă la alegerile locale. M-au inspirat prin energia lor pozitivă și prin faptul că au crezut cu tărie că se poate. Datorită lor, am înțeles că nimeni nu va spune ceva până când cineva o va spune, iar ei au spus foarte clar: România are nevoie de votanți tineri!

Acum, fiind la rândul meu Ambasador Generația VOT, lucru care mă face să mă simt mândră de nu mai pot, am ocazia să le dau mesajul mai departe și să-l extind până la întrebarea:

Ce presupune votul pentru persoanele cu dizabilități?

Mulțumesc @ruskidesign pentru ilustrație

Se cunoaște faptul că o persoană cu dizabilități are drept de vot (cu excepția celor al căror drept au fost luat prin hotărâre judecătorească). Dar ați văzut vreodată campanii cu titluri precum „Și persoanele cu dizabilități au drept la vot”? Ați citit în programele electorale ceva legat de persoanele cu dizabilități? V-ați gândit vreodată ce presupune mersul la vot pentru o persoană cu o dizabilitate fizică? Are votul dizabilități?

Am stat de vorbă cu patru persoane cu dizabilități fizice, Andreea și Mădălina (două fete de vârsta mea) și cu Iuliana Negoiță și Eleonora Drăgan (mult mai mature decât noi), și mi-au povestit despre experiența lor la vot. Nu sunt eu nici jurnalist, nici investigator, însă am realizat un chestionar pentru a putea expune situația cât mai obiectiv.

Ce înseamnă votul pentru tine?

Andreea: „Votul reprezintă abilitatea mea de a schimba viitorul, de a încerca o nouă abordare a problemelor societății.”
Mădălina: „Votul pentru mine înseamna responsabilitate, schimbare.”
Iuliana: „Votul este un drept, o responsabilitate civică, o oportunitate de a-mi exprima opțiunea politică.”
Eleonora: „Votul este, în primul rând, pentru mine, speranța de a putea schimba acele lucruri pe care cred că le putem schimba, făcând o alegere mai bună din punctul nostru de vedere.”

Pentru ce votează o persoană cu dizabilități in România?

Andreea: „Pentru viitor. Pentru ca noi, persoanele cu dizabilități, să avem parte de mai multe momente la care putem participa”
Mădălina: „Votează pentru schimbare, votează sperând că va veni o persoană responsabilă și empatică căreia să îi pese cu adevărat de nevoile ei, o persoană implicată care să își dorească să schimbe lucrurile în bine pentru întreaga țară.”
Iuliana: „Cele mai multe persoane cu dizabilități votează cu gândul la o Românie accesibilă.”
Eleonora: „O persoană cu dizabilități nu votează pentru ai fi doar ei mai bine, ci se gândește mai mult la cei din jur.”

Cum alegi să votezi? Soliciți urna mobilă sau preferi să te deplasezi la secția de votare?

Andreea: „Votez de obicei la secția din apropierea locuinței, deoarece pot să mă deplasez.”
Mădălina: „Mă deplasez la secția de votare.”
Iuliana: „Mulți ani am făcut cerere pentru urna mobilă. În ultimii cinci ani, însă, am mers la secția de votare.”
Eleonora: „De regulă, am încercat să ajung acolo când s-a putut, dar cred că e mai bine să vină urna pentru a nu te simți vinovat că trebuie să rogi pe cineva să te ajute să votezi.”

După părerea ta, cât de bine sunt organizate alegerile din punctul de vedere al unei persoane cu dizabilități? Aici mă refer la accesibilitatea secțiilor de votare, adaptabilitatea cabinelor de vot, etc.

Andreea: „Mie îmi par indiferente; nu cunosc multe secții unde accesul e facil, unde o rampă este prezentă, unde ușa se deschide cu ușurință, unde cabinele sunt la intrare și nu prin cine știe ce sală a unei școli întortochiate și greu de navigat pentru o persoană nevăzătoare. În general, nu mă duc singură, așa că am ajutorul necesar.”
Mădălina: „Accesibilizarea sectiilor de votare este inexistentă, de cele mai multe ori o persoană cu dizabilitati are nevoie de o alta persoana care sa o ajute sa voteze. Consider ca dreptul persoanelor cu dizabilitati la vot este limitat.”
Iuliana: „Unele secții de votare sunt accesibilizate, altele nu. Secția in care votez eu are o rampa la intrare, dar situatia nu e aceeasi in toate sectiile de votare. Unii colegi, din grupul DizAbil.Eu-Vrancea, nu au reușit să voteze tocmai pentru că clădirile ce gazduiau secțiile de votare la care erau arondati, nu aveau rampe sau uși suficient de late pentru a permite intrarea unei persoane în fotoliul rulant. Cat despre cabine de vot adaptate persoanelor cu nevoi speciale… Mai avem drum lung până acolo!”
Eleonora: „Din experiența mea, nu sunt deloc organizate bine. Eu de fiecare data trebuia sa urc pe scări ajutata de soldații care erau prezenți acolo.”

Ai avut vreodată parte de o experiență neplăcută la secția de votare? Ti s-au încălcat drepturile de votant doar pentru că ai o dizabilitate?

Andreea: „Din fericire, oamenii de acolo au fost înțelegători și nu am avut vreo neconcordanță cu situația ideală.”
Mădălina: „Da, mă aflam cu bunica in sectia de votare. M-am apropiat de cabina de vot pentru a vota, iar presedintele comisiei m-a rugat sa iau loc pe scaun si sa astept pt ca eu nu votez. A trebuit sa ii explic ca pot vota si ca am acest drept. In cele din urma m-a lasat sa votez, dar s-a uitat ciudat la mine pana cand am parasit sectia de votare.”
Iuliana: „Nu am avut niciodată vreo experiență neplăcută la secția de votare, însă am am avut o asemenea experiență în perioada în care solicităm urna mobilă. O membră a comisiei electorale ce insotea  urna mobila a încercat să stea langa mine când votam, așa că m-am văzut obligată să-i reamintesc că votul e secret.”
Eleonora: „Nu, dar asta s-a întâmplat pentru că oamenii erau drăguți, nu pentru ca organizatorii au făcut vreun efort.”

Cât de încurajate sunt persoanele cu dizabilități să meargă la vot?

Iuliana: „Ne încurajăm singuri! Noi înșine, unii pe alții… Cei mai mulți candidați nu au în programele electorale proiecte menite să îmbunătățească viața persoanelor cu dizabilități. In campania electorală din aceasta toamna,  grupul DizAbil.Eu – Vrancea,  pe care il coordonez,  a trimis candidaților, la Primăria Municipiului Focșani, o scrisoare prin care le-a solicitat să facă cunoscute proiectele menite sa rezolve problemele cu care se confrunta persoanele cu dizabilități, in cazul in care vor câștiga alegerile. Din patru candidați, doar doi au raspuns scrisorii noastre  si ne-au spus cu ce măsuri vor veni in sprjinul  persoanelor cu dizabilități. Ceilalți doi probabil nu au fost interesați de votul nostru.”
Eleonora: „Deloc și nu mai am ce să adaug aici.”

Care sunt modalitățile de informare la care o persoană cu dizabilități are acces? S-ar putea face ceva pentru a facilita modul în care informația ajunge la persoana cu dizabilități?

Andreea: „Din punctul meu de vedere, reușesc să am acces la toate datele necesare informării în privința alegerilor. Nu pot să vorbesc în numele tuturor.”
Mădălina: „Mijloacele mass media ar fi cea mai buna modalitate, dar ar trebui sa existe adaptari si in acest caz, in special pentru persoanele nevazatoare – cititoare de ecran -, iar site-urile sa fie create in asa fel incat sa poata fi accesibile și celor cu deficiente de auz care au nevoie de un interpret.”

Ca persoană cu dizabilități, cum i-ai încuraja pe cei din jur să iasă la vot?

Andreea: „Vreau să spun că eu nu mă consider diferită când vine vorba de acest subiect. Suntem cu toții oameni și trebuie să luăm cea mai bună decizie. Nu contează dacă mergi sau nu, dacă ești înalt sau scund, dacă poți să votezi de unul singur sau cu un însoțitor. Contează să simți schimbarea!”
Mădălina: „Le-as spune sa nu mai stea sa astepte sa se schimbe ceva de la sine. Schimbarea vine de la fiecare om in parte, iar ca aceasta schimbare sa se produca e nevoie sa iasa la vot.”
Iuliana: „Felul in care va arata viitorul nostru  comun depinde si de noi. Daca noi nu votam, oferim  altora posibilitatea sa decida cum ne va arata viitorul.”
Eleonora: „Votul poți sa-l încurajezi prin puterea exemplului. Dacă o persoana care este in situația noastra lupta sa exercite acest vot, poate va fi un exemplu pentru cei care nu au atâtea probleme.”

Nu știu dacă, după aceste răspunsuri, mai este nevoie și de părerea mea. În orice caz, concluzia este în felul următor. Votul, atât în rândul tineretului, cât și al persoanelor cu dizabilități, este un subiect destul de evitat. Nu sunt companii de incurajare pentru niciuna dintre aceste categorii, în ciuda faptului că votul decisiv stă în mâinile lor. Eu, personal, sunt și tânără și cu dizabilități și nu-mi pot imagina cum ar fi fost să nu votez de îndată ce am împlinit vârsta legală. Nu-mi pot închipui cum, ca tânără, ar fi fost să nu votez din lipsă de informare sau dezinteresare sau cum, ca persoană cu dizabilități, să nu pot exercita acest drept din cauza faptului că nu există accesibilitate în secții. Trebuie să precizez că, în ciuda faptului că școala la care votez eu are rampă, cabinele de vot sunt prea mici pentru a intra și scaunul cu rotile și însoțitorul. După cum ați putut observa în răspunsurile de mai sus, opiniile sunt aceleași, chiar dacă am stat de vorbă cu două generații diferite. Cu alte cuvinte, tinerii nu cer prea mult, iar cei mai maturi nu se plâng degeaba; avem toți aceiași concluzie când vine vorba de vot:

Nu ne-am născut învățați, nu suntem toți la fel, avem opțiuni și facem alegeri diferite, însă avem același drepturi, iar unul dintre ele este votul. Asta este superputerea noastră, în calitate de cetățeni. De ce să nu o folosim? Ar fi ca și cum Superman nu ar zbura.

Dacă persoanele cu dizabilități votează, tu de ce n-ai face-o?

@ruskidesign

Un comentariu

  1. rofstef spune:

    Să scrii un articol atât de elocvent în ce privește mersul la vot, și doar o steluță să primești, și nici măcar o apreciere scrisă, asta îmi spune cât interes există în țara noastră pentru a-ți exercita, acest drept, gratis, deva vota.

    Îți mulțumesc în numele tuturor celor cu drept de vot, pentru acest articol.! 🙏🤗

    Apreciază

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s